Bıldırcın yaklaşık 20cm. boyunda,50-120 gr. ağırlığında,kısa yumurta biçiminde kısa kalınca gagalı,kısa kanatlı kısa kuyruklu bir göçmen kuştur.Latince adı: Coturnix coturnix tir.Başının üstü kızıl kahverengi olup,boylamasına üç çizgi vardır.Vücudunun her iki yanında uzunlamasına seyirli kirli beyaz ve kahverengi çizgiler bulunur.Bu çizgiler karına yaklaştıkça soluk renk alır ve karın kirli beyaz , sarı-gri arasında bir renktedir.Erkeğinde baş altında koyu renkli kolye bulunur.Dişide bu kolye bulunmaz,buna karşılık dişilerin göğsünde kahverengi fazladır.
|
| | Yaşama Şekli : Bıldırcın en çok buğday olmak üzere sırasıyla arpa,yulaf ayçiçeği anızları ve domates tarlalarında yerleşip yaşamayı severler.Tarlaların kesilmesi ile birlikte yere düşen tanelerle beslenip yağlanır.Gündüz tarlalarda keşilmiş ekin sapları,saman yığınları,çalılar arasına gizlenir.Kendisine iyice yaklaşılmadıkça kolay kolay uçmaz.
|
Avcılığı: Mantuka tabir edilen bir sopayla çalı diplerine vurarak sinmiş bıldırcınlar uçurulur ve tüfekle vurulur.Köpekli avcıların dahi çok rağbet ettikleri bu sopa sıcaktan kokuyu atlayan köpeğe yardımcı olarak kullanılır.
Bıldırcın avı genelde sabah ve akşam üzeri yapılır.Öğle sıcağında bıldırcın kolay kolay kalkmaz.Yerden pek yükselmeden çok defa hafif kavisli bir istikamet ederler.İlk kaldırıldığında vurulmamışsa konduğu yere dikkat edilerek tekrar bulmak mümkündür.Bıldırcın avı için silindir(kaval) şoklu tüfekler ve hafif dolu fişekler (28-30 gr.) tercih edilmelidir.
Atmaca ile bıldırcın avı ise, Karadeniz Bölgesinde çok sevilen ve yüzyıllardır yapılmakta olan bir avlanma şeklidir.
Yemeği: Dünyada mevcut av kuşları arasında eti en makbul olan bıldırcındır. Bıldırcın ne kadar mümkünse o kadar taze yenilmelidir.Bıldırcın tıpkı balık gibidir.Ne kadar taze olursa o kadar lezzetli olur.Çeşitli yemekleri yapılır. Bostan patlıcanın içine konarak fırında ve tencerede pişirildiği gibi ızgarası veya tavada kızartması da gayet lezzetli olmaktadır. |
No comments:
Post a Comment